Ένας άγρυπνος γονέας θα έκανε καλά να παρακολουθεί ένα παιδί που βιώνει επίμονο τραυλισμό προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση του παιδιού. Μια επιλογή που θα πρέπει να εξετάσουν σθεναρά οι υπεύθυνοι γονείς είναι η λογοθεραπεία για παιδιά εάν το παιδί είναι άνω των πέντε ετών και εξακολουθεί να βιώνει επίμονο τραυλισμό.
Παρόλο που δεν θεωρείται βασικός κλάδος σε καμία ιατρική πρακτική, η λογοθεραπεία για παιδιά είναι στην πραγματικότητα ένας ιδιαίτερα ευεργετικός τομέας θεραπείας για τη βελτίωση των προτύπων ομιλίας ενός παιδιού που τραυλίζει.
Ο στόχος της λογοθεραπείας είνα ι η θεραπεία λογοθεραπεια περιστερι και η θεραπεία ενός τραυλισμού. Η πειθαρχία εμπίπτει στην ευρεία ομπρέλα της παθολογίας του λόγου. Ωστόσο, η λογοθεραπεία δεν στοχεύει απλώς στο να διδάξει ένα παιδί να μιλά σωστά, αλλά να διορθώσει μια σειρά από ελαττώματα ομιλίας και να διορθώσει το πρότυπο ομιλίας του. Πριν από τη θεραπεία, ένας θεραπευτής πρέπει πρώτα να προσδιορίσει εάν το ελάττωμα της ομιλίας ενός παιδιού οφείλεται σε εξωτερικές αιτίες, όπως ατυχήματα, ή εάν πρόκειται για φυσικό ελάττωμα.
Όποια και αν είναι η αιτία, ένας λογοθεραπευτής πρέπει πρώτα και κύρια να καθορίσει τη σοβαρότητα του ελαττώματος. Πρακτικά, η σοβαρότητα του ελαττώματος επηρεάζει άμεσα τη βαρύτητα της παρεχόμενης θεραπείας, δηλαδή υπάρχει άμεση συσχέτιση. Η θεραπεία είναι συνήθως μέτρια για κάτι σχετικά απλό όπως ο τραυλισμός και είναι πιο εντατική για πιο σοβαρά προβλήματα ομιλίας.
Αν και η πειθαρχία απαιτεί χρόνο για να κυριαρχήσει, υπάρχουν ειδικοί εκτός από παθολόγους ή θεραπευτές λόγου και γλώσσας (SLP) που είναι εκπαιδευμένοι στη λογοθεραπεία. Ακόμη και ένας απλός άνθρωπος μπορεί να χορηγήσει τη σχετική θεραπεία αρκεί να υπάρχει επαρκής καθοδήγηση από ένα SLP. Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικά και ομαλά, αρκεί το άτομο να τηρεί τα μαθήματα και τις ασκήσεις που έχουν συνταχθεί από ένα SLP για το εν λόγω παιδί.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, οι γονείς ενός παιδιού είναι σε καλή θέση να χορηγήσουν λογοθεραπεία για παιδιά με καθοδήγηση SLP. Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να ενημερωθούν για τα πιο συχνά εντοπισμένα ελαττώματα ομιλίας προτού μπορέσουν να προσδιορίσουν την κατάλληλη θεραπεία.
Υπάρχουν τρία κύρια ελαττώματα ομιλίας στα παιδιά, δηλαδή ελαττώματα άρθρωσης, διαταραχές φωνής/συντονισμού και διαταραχές ευχέρειας. Ελαττώματα των δευτερευόντων φυσικών χαρακτηριστικών για την ομιλία (όπως αυτό των χειλιών, των παρειών, της γνάθου, των δοντιών, της γλώσσας) χαρακτηρίζουν το πρώτο, ενώ ελαττώματα των φωνητικών χορδών και παρόμοιων τμημάτων της ανατομίας, δηλαδή πρωτογενή φυσικά χαρακτηριστικά ομιλίας χαρακτηρίζουν το δεύτερο. Ο τραυλισμός είναι ένα παράδειγμα διαταραχής της ευχέρειας, που δεν οφείλεται σε σωματικά ελαττώματα των πρωτογενών ή δευτερευόντων χαρακτηριστικών της ομιλίας.